debab2 pastry ni sewaktu di bakar..terkujat aku tgk naiknye mcm 2..xsangke u..
sebaik sahaja tamat tempoh pembakaran...
inilah rupenye pastry aku setelah diisi ngan inti kastardnye...cute mcm yg bg resepi..hehe sori kak...
dah layan gambo,meh kite layan resepi plak ye..sonang jo nk buek nyo...try,jgn xtry tau..halal ye k.tipah..
BAHAN2NYA
1/4 LITER AIR
125 GM TEPUNG GANDUM
1/8 SUDU GARAM(SECUBIT JE)
100 GM MENTEGA
3 BIJI TELUR
1/2 SUDU KECIL GULA KASTOR
CARA2NYA
AIR,GULA DAN MENTEGA DIMASAK HINGGA MENDIDIH DAN KECILKAN API,MASUKKAN TEPUNG GANDUM TERUS KACAU HINGGA ADUNAN TIDAK MELEKAT DI PERIUK.KELUARKAN ADUNAN DAN TUANG DALAM BEKAS YANG LAIN DAN SEJUKKAN.
BILA DAH SEJUKKAN BARU MASUKKAN TELUR SATU PERSATU.PUKUL ADUNAN HINGGA SEBATI DAN BERKILAT.MASUKKAN DALAM PIPING BEG DAN PAIPKAN DENGAN BENTUK BUNGA.BAKAR SELAMA 15-20 MINIT DENGAN SUHU 200' C.BILA DAH SEJUK,POTONG PASTRY DAN MASUKKAN INTI KASTARD KE DALAMMNYA.
UNTUK KRIM KASTARD.
1/2 LITER SUSU UHT
1 BIJI TELUR
35 GM TEPUNG KASTARD
100 GM GULA KASTOR
ESEN VANILLA
CARA2 MASAK KRIM
CAMPUR SEMUA BAHAN DAN KACAU RATA.TAPIS DAN MASAK HINGGA PEKAT.SEJUKKAN KRIM BARULAH DIGUNAKAN UNTUK JADI INTI PASTRY TADI.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan