Rabu, 13 Mei 2009

My kek pisang


Assalamualaikum...
kali ni cite fasal kek lg.kek yg senang nk dibuat bile ade pisang.kalo xde pisang,mesti xjd punye kek ni.care buat yg paling simple yg aku jumpe dlm bnyk2 resepi kek pisang dlm MyR 2.ni pun saje test wat dlm loyang.slalu aku wat,letak dlm acuan muffin.make xjdlh kek pisang,jdlh muffin pisang.so,kali ni aku nk jdkn die kek plak..nk resepinye...nnt aku cari smule kt Myr 2 ye..dh jumpe nnt,aku letak kt cni...jom jamu mate..

dlm resepi 2 xsuruh pn letak pisang atas kek ni.aku saje letak sbb nk menghabiskn pisang yg dh nk benyek 2...


oppss..dh ade bentuk V plak.anak akulh 2.xbleh nmpk kek atas meja,mesti die ckp "ma..nak!".so,lum abis posing lg kek 2 dh kene potong..hehe

inilah die rupe dlm kek ni.haa,nk cube ke..nnt aku bg resepinye ye..tunggu...

Haa,aku dh jumpe resepinye ni.hasil air tangan cikgunita@myresipi.. Tq 4 de resepi..halal ye..apelagi,try,jgn xtry tau..

Bahan-bahannye
1 cawan pisang emas lenyek
1 cawan gula pasir
4 biji telur
2 cawan tepung gandum
3/4 cawan minyak jagung/kelapa pun boleh
1 sudu besar soda bikarbonat
1 sudu kecil esen pisang (aku xletak)


Cara-cara
Blender telur dengan gula pasir sehingga kembang.Tambahkan esen pisang.Ayak tepung gandum bersama soda.Campurkan pisang lenyek ke dalam tepung.


Masukkan campuran telur dan gula yang telah diblender. Kacau hingga rata. Masukkan minyak jagung dan kacau rata. Bakar lebih kurang 30-45 minit dengan api yang sederhana.

1 ulasan:

Related Posts with Thumbnails