Ini menu mkn tengah hari hari ni..puas aku pk nk msk apelh ikan selar ni..g terjah dapo chef hanieliza jap..tengok2 ade resepi ni..apelg,aku pun legolh ikan aku 2..cepat&mudah..resepi ringkas&sedap..dh siap msk ni,jom makannnn...
Resepi aku CP dr dapo chef hanieliza..halal ye kak...
Bahan
- 2 keping ikan tenggiri[boleh gunakan ikan lain saperti selar/kembung/bawal]
Bahan Hiris
- 3 ulas bawang kecil
- 2 ulas bawang putih
- 1 inci halia
- 1 biji cili hijau
- 1 biji cili merah
- 1 labu bawang besar
Bahan Sos
- 1 cawan air asam jawa[boleh gunakan cuka..2 s/b cuka + 1/2 cawan air]
- 1/2 s/k kunyit serbuk [sebagai warna masakan tu]
- 1 biji tomato buah [belah 4]
- minyak
- garam
Cara
- Ikan dibersihkan dan gaulkan dngan kunyit & garam
- Goreng sehingga masak. Angkat dan ketepikan.
- Tumiskan semua bahan yg dihiriskan.
- Bila dah nampak layu sikit masukkan air asam jawa atau air cuka, tomato buah dan kunyit.
- Bila dah mendideh masukkan ikan dan tutupkan api.
- Sedap dimakan ngan nasi putih.
tuuu dia ikan msk asam plak...huiiii terliur ni...
BalasPadam