Versi kecik2..
Yg ni plak,versi besao..wat dlm bekas tau fo fah 2...
Apam pelangi, belang2, warne-warni...ape pn name,apam ni memang best..lg best kalo mkn dicicah ngn air teh @ kopi...mmmm,..ndapnye...resepi asal dr dapo kak hana jepun (apam dot-dot).aku dh modifait skit2 ikut suke hati aku..huhu..so sape2 nk resepi,sileknlh ye..jgn lupe cube wat tau...
Bahan-bahan
- 3 biji telur - dari peti sejuk
- 275 gm tepung gandum (2 1/4 cwn)
- 220 gm gula halus - hana kurangkan (1 1/4 cwn)
- 150gm susu segar
- 3 sudu teh baking powder
- 1 sudu kecil ovallete
- Pewarna
Cara-cara
- Masukkan semua bahan apam ke dalam mangkuk mixer dan pukul kelajuan maxima selama 6 - 8 minit.
- Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian & titiskan pewarna mengikut citarasa.
- Masukkan bancuhan berselang-seli mengikut warna.
- Kukus dlm kukusan yg telah dipanaskn terlebih dahulu selama 20 minit @ hingga masak (api dapo jgn besar sgt ye,nnt apamnye kembang setaman..hehe)
Tiada ulasan:
Catat Ulasan