Ahad, 7 November 2010

Apam Belang2 @ Warna-warni

Versi kecik2..

Yg ni plak,versi besao..wat dlm bekas tau fo fah 2...

Apam pelangi, belang2, warne-warni...ape pn name,apam ni memang best..lg best kalo mkn dicicah ngn air teh @ kopi...mmmm,..ndapnye...resepi asal dr dapo kak hana jepun (apam dot-dot).aku dh modifait skit2 ikut suke hati aku..huhu..so sape2 nk resepi,sileknlh ye..jgn lupe cube wat tau...

Bahan-bahan
  • 3 biji telur - dari peti sejuk
  • 275 gm tepung gandum (2 1/4 cwn)
  • 220 gm gula halus - hana kurangkan (1 1/4 cwn)
  • 150gm susu segar
  • 3 sudu teh baking powder
  • 1 sudu kecil ovallete
  • Pewarna
Cara-cara
  1. Masukkan semua bahan apam ke dalam mangkuk mixer dan pukul kelajuan maxima selama 6 - 8 minit.
  2. Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian & titiskan pewarna mengikut citarasa.
  3. Masukkan bancuhan berselang-seli mengikut warna.
  4. Kukus dlm kukusan yg telah dipanaskn terlebih dahulu selama 20 minit @ hingga masak (api dapo jgn besar sgt ye,nnt apamnye kembang setaman..hehe)

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts with Thumbnails