Menu ni wat berbuke ptg semalam..tgk resepi kt rmh k.hana jepun lg..memang jd tmpt rujukan aku 2..sukses sekali rasenye..nyam nyam..pas ni leh wat lg...resepinye..layan...
Bahan rebus ayam
- 1/2 ekor ayam size kecil - potong empat @ leh gune daging
- 1 batang serai - titik
- 1 batang daun saderi - potong dua
- 1 inci halia - titik
- 1 kiub pati ayam
- 1 ikat sup bunjut - x ltk
- Air secukupnya
- 3 biji bawang merah
- 2 ulas bawang putih
- 4 biji buah keras
- 1 inci halia
- 1 inci lengkuas
- 1 inci kunyit hidup
- 1 sk lada putih
- Rempah Tumis (kayu manis dan adik beradiknyer)
- 1 sudu besar rempah sup @ (1sk serbuk jintan manis, jintan putih dan ketumbar)
- Air rebusan ayam di atas
- Garam
Cara-cara
- Rebus ayam dengan bahan2 di atas hingga ayam masak. Angkat dan toskan ayam dan juga air rebusan. Siat2kan isi ayam dan ketepikan.
- Panaskan minyak, tumis rempah tumis hingga naik bau. Masukkan bahan kisar, rempah sup dan tumis hingga pecah minyak. Masukkan air rebusan ayam tadi dan didihkan. Perasakan dengan garam secukup rasa.
- Hidangkan dengan nasi impit dan bahan2 lain.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan