Isnin, 26 September 2011

Kek Puding Karemel...

Salam sayang smue...lame xupdet blog aku nih...meh aku cite pasal kek ni yg mnjadi bulan hangat di fb aku..resepi dr k.azlita aziz yg mmg aku tabik spring dgn resepi2nye...sekali pandang je kt rmh k.ita,aku dh terpikat & berazam nk buat..bile tgk bhn2nye ade kt dapo,aku pn menguatkn semangat utk buat gak kek ni,tambahan plak mase tu nk sambut besday ST aku (23/9/11)..dgn penuh kasih sayang aku mulekn melayan resepi kek yg aku rase paling panjang citenye nih...satu persatu carenye aku ikut dgn penuh teliti..yg beza cuma warna je sbb aku xde warna biru ngn purple...hehehe...

ini jugalh pengalaman pertama aku wat merinque..seronok sgt2...sepanjang proses,aku doa bnyk2..ya Allah,jadilh kek aku nih...tiap kali nk bancuh,mst kalimah Bismillah aku dulukn...harapan menggunung utk kejadian kek ni...hehehe
bile oven aku berbunyi "ting"...hati aku berdebar2 nk tgk hasilnye...alhamdulillah,nmpk mcm jd,tp lum kluarkn lg..pas2 berdebar lak nk kluarkn...alhamdulillah gak proses keluarkn kek ni ok jek...syukur sgt2...

tepat kul 12 mlm (23/9/11),dgn terharunye,ST aku memotong kek ni...si Asma yg dh tido pn terbangun bile ayah die ckp"wahhh!!! cantiknye kek ni"hehehe...hadaplh kami 3 beranak kek nih smpi 4 potong mlm 2...hehehe

panjang plak story mory aku yek...jdnye,sape2 yg teringin nk cube,teliti baik2 resepi nih ye...ikut satu2,jgn derhake...hehehe...insyaallah,mst jadi...minta izin k.ita utk CP resepinye ye...Selamat mencube semue....

Gula Hangus

2 sudu besar gula pasir

Sediakan loyang 8 inc.
Tabur gula dalam loyang dan masak atas api perlahan.
Biar gula hancur dan warna tukar jadi perang.
Ratakan gula dgn menyenget2 kan loyang kiri dan kanan
Biar gula sejuk. Gula yg sejuk ni akan keras dan akan retak2 dan berbunyi spt kaca pecah bila dah keras.
Ketepikan

Bahan Karemel
1/2 tin susu cair
70g gula castor
1/2 sudu teh esen vanilla
3 biji kuning telur

Kacau susu dan gula hingga gula larut.
Kacau telur dan esen perlahan.
Satukan kedua2 bahan dan kacau rata perlahan aje.
Kemudian tapis ke dalam loyang gula hangus tadi.
Ketepikan.
Kalau nak dapatkan lapisan karemel yg tebal gandakan sukatan susu dan kuning telur.
(Adunan ni tak perlu di bakar dulu ye! kita akan bakar adunan ni bersama adunan kek nanti )

Adunan Kek Bahan 1
70g gula kastor
3 biji telur kuning
135ml air
45ml minyak masak

Pukul telur kuning, minyak dan air sampai gebu dan tukar ke warna putih.
Kemudian masukkan gula kastor dan pukul lagi sampai naik sekali ganda.

Adunan Kek Bahan 2
140 gm tepung gandum
1 sudu teh baking powder

Matikan mixer dan masukkan tepung dan baking powder yg telah diayak
Masukan sikit2 dan kacau perlahan secara kaup balik hingga kesemua bergaul sempurna.
Ketepikan.

Merinque
6 biji putih telur - pastikan jgn tercampur sedikit pun telur kuning
70g gula castor
1 sudu teh krim of tar2

Pastikan semua peralatan dalam keadaan kering
Pukul putih telur hingga berbuih
Masukkan gula dan tatar dan terus memukul dgn speed tinggi hingga adunan kental dan kaku. kalau kita terbalikkan loyang adunan putih telur tu tidak jatuh
Masukkan 1/3 bahan merinque kedalam adunantepung tadi.
Gaul rata secara kaup balik
Kemudian masukkan semua baki adunan merinque dan ratakan dgn kaedah kaup balik hingga bergaul sempurna. Kacau perlahan sahaja.

Bahagikan adunan kepada 3 bahagian yg sama banyak.
Letakkan pewarna yang anda sukai.

Kemudian tuangkan adunan kek ni ke atas lapisan karemel tadi.
Belang- belangkan adunan
Tuang 3 sudu lapisan pupple, kemudian 3 sudu lapisan pink di tengah-tengah lapisan purple. Kemudian tuangkan pula 3 sudu lapisan biru di tengah-tengah lapisan pink.
Buat begini sehingga 3/4 adunan, kemudian buat pula cara yg sama dgn 2 sudu pula.
Akhir sekali dengan satu sudu.
Lorekkan atas adunan dengan lidi.

Panaskan oven terlebih dahulu. Ita panaskan pada suhu 170 C terlebih dahulu. Bila dah masukkan kek dalam oven ita tukar pada suhu 160C
Gunakan api bawah sahaja.

Kaedah Steam Bath
Tuangkan air panas dalam loyang yg lebih besar dari loyang kek tadi.
Letakkan loyang yg berisi kek dalam loyang yg berisi air panas tadi
Letakkan pada rak bawah dalam oven.
Bakar kek pada suhu 160 C dengan api bawah selama 1 jam atau sehingga kek benar-benar masak.
Jangan buka pintu oven semasa proses pembakaran 1/2 jam pertama.
Selepas masak ita biarkan kek kekal dalam oven sehingga kek renggang di tepi loyang.
Terbalikkan kek atas pinggan dan biarkan kek turun sendiri.
Potong kek bila ia benar-benar telah sejuk.
Simpan kek dalam peti ais untuk tahan lebih lama.
Kek ni juga sedap di makan dikala sejuk.

1 ulasan:

  1. assalam nana...dah lama kak ima terliur nak cuba buat...tapi sampai skrng tak terbuat2 lagi...sedapnya nampak sampai tak terkata...hihi,tapi nak buatnya pun jenu gak kan..banyak stepnya...

    BalasPadam

Related Posts with Thumbnails