Bahan-bahan
Untuk Sambal Pecal@Pecel
Untuk Sambal Pecal@Pecel
- 1 cawan kacang tanah goreng@panggang - tumbuk
- 5 tangkai cili kering atau lebih - hana campur cili padi sket
- 4 biji bawang merah - hiris
- 2 ulas bawang putih - hiris
- 4-6 biji cekur (size kecil)
- 1 inci belacan
- 1 sudu besar air asam jawa
- 3-4 sudu makan gula merah dan gula putih
- Garam
- Daun limau purut - hiris utk tambahkan aroma
- Air panas secukupnya
- Kangkung @ pucuk ubi - celur
- Kacang panjang - potong dan celur - xde
- Sengkuang - potong - xde
- Tauhu goreng - hiris nipis
- Taugeh @ taugeh pokok - celur sekejap
- Timun - hiris2
- Panaskan minyak. Goreng lada kering, bawang merah, bawang putih dan belacan. Angkat dan toskan. Kemudian tumbuk. Campurkan skali biji cekur@kencur.
- Bila hampir lumat masukkan gula dan juga garam. Tumbuk lagi. Masukkan air asam jawa. Kacau. Kemudian masukkan kacang tanah tumbuk dan air panas secukupnya. Seimbangkan rasa pedas, masin, lemak2 kacang dan manis sket.
- Untuk tambahkan aroma kuah pecal nih, leh buh hirisan daun limau purut. Jika suka campurkan skali hirisan daun cekur@kencur pong sedap!
- Curahkan sambal pecal ke atas sayur2an tadi.
sangat suka makan pecel.... :)
BalasPadam