Salam ketemu kembali...aku dtg ngan kiuh lapis seri kaya ni..resepi dr tuan rmh kt jepun nun..k.Hana..dh lame aku salin resepinye..tp,baru skrg ni dpt buat...first time buat,mkn2 sndri je..pas2,k.zue tempah plak wat anto ke rmh jirannye yg wat yassin...Alhamdulillah,berjaye gak aku mmbuatnye...wat dlm cetak yg kecik2 2..senang kire..hehehe.Bagi sesiape yg nk resepinye,pegilh carik kt Hana's family 2 ye...oklh...mehlh tgk kuih lapis aku ni berposing ye...
Resepinye...
Bahan-bahanCara-cara
- 300 g tepung gandum*- (3 cwn rata dan keluarkan 3 sb rata)
- 60 g tepung hoen kwee*- (6 sb rata)
- 360 g gula halus* - (1 3/4 cwn rata)
- 2 biji telur*
- 1500 ml santan* (akak guna 500ml santan kotak+1050ml air)
- 1/2 sk garam*
- 50 ml santan (ambil dr santan yg tlh di sukat)
- 25 g serbuk koko - (4 sb rata)
- sedikit pewarna kuning
- Satukan kesemua bahan2 yg bertanda * dlm sebuah mangkuk dan kacau rata.
- Serbuk koko dan 50ml santan dibancuh dan ketepikan.
- Adunan (1) tadi ditapis dan dibahagi 2 bahagian,1 diwarnakan kuning dan 1 lagi dicampurkan dgn campuran koko dan tapis.
- Panaskan loyang yg bergris dalam kukusan dan tuang adunan kuning dan kukus selama 5 min.
- Tuang pula adunan koko atas lapisan kuning,tanpa mengeluarkan loyang,dan kukus selama 5 min.dan lakukan dgn mengukus adunan selapis2 berselang-seli warna hingga habis dan kukus lapisan terakhir selama 15-20 min. agar kuih masak keseluruhannya.
- Biar kuih sejuk di dalam loyang dan bolehlah dipotong kecil dan disajikan
Tiada ulasan:
Catat Ulasan