Khamis, 16 Disember 2010

Puding Roti Pandan...

Puding roti yg aku godak ikut suke hati aku..slalu wat biase je,kali ni aku wat letak air daun pandan,esen pandan & pewarna hijau..sbb tulh tajuk puding aku ni Puding Roti Pandan..aku pernah nmpk puding roti style ni,tp aku lupe lak kt rmh sapelh yg aku nmpk 2..so,hari ni,percubaan aku,success..tambah plak ngn sos kastard yg first time aku wat..memang mabeles..resepi asal dr rmh k.hanamemories,aku olah2 skit ikut ape yg ade..hehehe.. Alhamdulillah, memang xmengecewakn.. wallah katenye...jemput2 lh ye...

Bahan-bahan
  • 8 keping Roti
  • * 500 ml Susu segar
  • * 4 sudu besar Gula halus
  • * 2 sudu besar Butter- cairkan
  • * 2 biji Telur
  • * 1 sudu teh Esen vanilla
  • * 1 sudu besar Tepung Jagung
  • * 1 sudu kecil serbuk cinnamon
  • 2 sudu besar Kismis
Untuk Sos Kastard
  • 1 tin susu cair
  • 2 s/b tepungkastad- hana ltk 11/2 sb je..
  • 2 s/b gula
Cara-cara
  1. Koyakkan roti dan susun dalam loyang yang telah digris dengan sedikit butter.
  2. Gaul rata bahan-bahan bertanda * dan tuang ke atas roti tadi.
  3. Biarkan sebentar dalam 20-30min agar roti terendam sepenuhnya.
  4. Taburkan kismis diatas adunan.
  5. Bakar pada suhu 180 C selama 30 minit atau sehingga masak.
  6. Untuk membuat kuah@sos kastad - Campurkan semua bahan ke dalam periuk dan kacau hingga agak pekat.
  7. Tuang ke atas puding roti tadi.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts with Thumbnails